Mrkvový chlebíček/dort
Tak tenhle fešák, i když na to nevypadá, tak je velmi lehký a relativně i rychlý na přípravu. Při výrobě těsta se moc nezapotíte, jen vše smícháte dohromady. Korpus je krásně vláčný a chutný a vanilkový kešu krém je už doslova třešnička na mkrváči!
Ingredience:
- 2 hrnky mouky (může být i mix polohrubé a jemné) ideálně špaldová/bezlepková
- 3 hrnky nastrouhané BIO mrkve
- 1/2 hrnku oleje (používám jak kdy - oliváč, kokosák)
- 1 hrnek nadrcených vlašáků
- nahradit 4 vejce - banánem, lněnými semínky, směsí na instantní "vejce"
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- skořice
- vanilkový extrakt/lusk
Krém:
- hrnek namočených kešu ořechů
- 1 plechovka tučného kokosového mléka (z Lidlu je super!)
- vanilkový cukr podle chuti (já nedávám)
- 1 lžička vanilkového aroma nebo prášku
- citrónová šťáva podle chuti
Postup:
První si nastrouhejte mrkev. Doporučuji šáhnout po BIO mkrvi ve svazku, má mnohem intenzivnější chuť, než balená. Poté si ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience, promíchejte a přidejte tekuté ingredience a mrkev. "Vejce" nahrazuji Vajajitem. Popravdě si myslím, že by se nic nestalo, kdyby ve směsi "vajíčka" nebyly, ale jelikož ho na nic jiného ani nepoužívám, tak ho mám a vždy ho tak do koláče přidám. Klidně ale použijte metodu s lněným semínkem. Směs společně zpracujte a nalijte do formy. Pečte na 180 stupňů zhruba hodinu.
Po upečení nechte korpus pořádně odpočinout, ideální je si ho upéct den předem a nechat hezky vychladit přes noc. Poprvé, když jsem dort pekla, tak jsem ho nenechala dostatečně vychladnout a při ropůlení se mi zlomil. Když byl den odloželý, tak ultra skvělě držel při půlení
Krém
Na krém budou potřeba alespoň 2 hodiny namočené kešu ořechy a vychlazené (ideálně přes noc) kokosové mléko. Kešu si rozmixujte na hladký krém - postupně přidávejte vodu z námačení, dokud nedojdete k ideální konzistenci S kokosovým mlékem za přijatelnou cenu, mám nejlepší zkušennost s tím z Lídlu, je hodně tučné a jde krásně šlehat. Jestliže vám kokosové mléko dostatečně neztuhne a už jsme ho zkoušeli šlehat, tak ho stačí dát v nádobě chvíli ztuhnout do mrazáku a pak pokračovat. Někdy to takhle opakuju i 2 hodiny, ale nakonec se vždy povede! Prošlehejte kešu krém společně s kokosovým mlékem, dochuťe vanilkovým cukrem, citr. šťávou a nechte krém chvíli odpočinout v lednici.
Když máte s koláčem velké plány a krém bude muset něco vydžet, doporučuji přidat smetanafix!
A jestli nemáte zrovna kešu, výborná je i holá kokosová šlehačka - kokosové mléko vyšlehané s trochou vanilkového cukru, citr. šťávy a smetanafixu.
Když je korpus vychládlý, tak na něj nainstalujeme krém. Můžeme ho dát jen nahoru, ale já ho vždy dávám i dovnitř.
Hotový dort posypte nadrcenými oříšky a nechte ještě chvíli odpočinout v lednici. Čím je zaleželejší, tím je lepší!