Gyros burger
"Trhané" z hlívy se stalo mým favoritem, jak do burgerů, tak do tacos, buritta nebo do jakékoliv bowl směsky. Hlívu můžu na všechny způsoby a jestli i vy ji máte rádi, chcete udělat dojem, nebo prostě zkusit něco jiného, než guláš, tak tuhle úpravu rozhodně doporučuju. Pak se najednou takto upravená hlíva bude hodit snad úplně do všeho! :)
Ingredience
porce pro 2 osoby
- balení hlívy ústřičné (250-300g)
- libovolné bůlky na burgery
- směs gyros nebo barbecue koření
- kapka oleje
- oblíbený trhaný salát - ledový, polníček, rukola ...
- 1/2 velkého rajčete
- 1/4 červené cibule
- podle chuti kečup/sojanézu/nejogurt
- 1 střední batát
- sůl&pepř
Postup
1. Nejprve si očistěte (loupat nemusíte) batáty, které nakrájíte na hranolky, zakápnete olivovým olejem a obalíte lehce ve směsi barbecue, nebo gyros koření. Pro milovníky pálivého jsou výborné piri-piri drcené papričky třeba z Mark & Spencer. Batátové hranolky pečte do křupava ve vyhřáte troubě na 220 stupňů cca 20-25 minut. Před podáváním hranolky lehce posolte a promíchteje.
2. Hlívu omyjte a v rukou rozeberte na malé nudličky. Ty se budou první "potit" na pánvi cca 15-25 minut (bez oleje). Doporučuji hlívu v pánvi zatížit velkým hrncem, který můžete naplnit vodou. Hlíva bude pouštět vodu, tu průběžně vylévejte a občas hlívu prohrábněte. Tohle "pocení" chvíli zabere, tak s tím počítejte. Odměnou Vám pak bude hezky křupavá hlíva ala trhané.
3. Když už hlíva nepouští vodu, tak přidejte kapku oleje a posypte ji kořením (množství podle vlastní chuti). Dále ji opékejte na pánvi zatíženou hrncem - zhruba jestě 15-20 minut. Opět hlívu nezapomeňte občas prohrábnout.
4. Tak a teď už stačí jen natrhant salát, pokrájet rajče a červenou cibuli, rozehřát bulku. Já jsem potřela jednu část sojanézou a druhou trochou kečupu, přidala jsem zeleninu, hlívů a vytáhla hranolky. <3
Dip:
Jako dip k hranolkům je výborný nejogurt se stroužkem česneku, dochucený limetkovou šťávou a špetkou soli.
Dipům se ale meze nekladou, perfektně mi kolikrát poslouží i domácí hummus, co mám skoro vždy v lednici.