Gyros burger

21.09.2018

"Trhané" z hlívy se stalo mým favoritem, jak do burgerů, tak do tacos, buritta nebo do jakékoliv bowl směsky. Hlívu můžu na všechny způsoby a jestli i vy ji máte rádi, chcete udělat dojem, nebo prostě zkusit něco jiného, než guláš, tak tuhle úpravu rozhodně doporučuju. Pak se najednou takto upravená hlíva bude hodit snad úplně do všeho! :)

Ingredience

porce pro 2 osoby

  • balení hlívy ústřičné (250-300g)
  • libovolné bůlky na burgery
  • směs gyros nebo barbecue koření
  • kapka oleje
  • oblíbený trhaný salát - ledový, polníček, rukola ...
  • 1/2 velkého rajčete
  • 1/4 červené cibule
  • podle chuti kečup/sojanézu/nejogurt
  • 1 střední batát
  • sůl&pepř

Postup

1. Nejprve si očistěte (loupat nemusíte) batáty, které nakrájíte na hranolky, zakápnete olivovým olejem a obalíte lehce ve směsi barbecue, nebo gyros koření. Pro milovníky pálivého jsou výborné piri-piri drcené papričky třeba z Mark & Spencer. Batátové hranolky pečte do křupava ve vyhřáte troubě na 220 stupňů cca 20-25 minut. Před podáváním hranolky lehce posolte a promíchteje.

2. Hlívu omyjte a v rukou rozeberte na malé nudličky. Ty se budou první "potit" na pánvi cca 15-25 minut (bez oleje). Doporučuji hlívu v pánvi zatížit velkým hrncem, který můžete naplnit vodou. Hlíva bude pouštět vodu, tu průběžně vylévejte a občas hlívu prohrábněte. Tohle "pocení" chvíli zabere, tak s tím počítejte. Odměnou Vám pak bude hezky křupavá hlíva ala trhané. 


3. Když už hlíva nepouští vodu, tak přidejte kapku oleje a posypte ji kořením (množství podle vlastní chuti). Dále ji opékejte na pánvi zatíženou hrncem - zhruba jestě 15-20 minut. Opět hlívu nezapomeňte občas prohrábnout.

4. Tak a teď už stačí jen natrhant salát, pokrájet rajče a červenou cibuli, rozehřát bulku. Já jsem potřela jednu část sojanézou a druhou trochou kečupu, přidala jsem zeleninu, hlívů a vytáhla hranolky. <3

Dip:

Jako dip k hranolkům je výborný nejogurt se stroužkem česneku, dochucený limetkovou šťávou a špetkou soli.

Dipům se ale meze nekladou, perfektně mi kolikrát poslouží i domácí hummus, co mám skoro vždy v lednici.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky