Koprová omáčka
Mňam! Jestli máte omáčky zažité, že bez jíšky to nejde, tak jde! Omáčka zahuštěna petrželí, plná kopru, rostlinné smetany a kapky rostlinného jogurtu. V lehčí verzi s vařeným bramborem a chrumky uzeným tofu.
Ingredience
porce pro 2 osoby
- čerstvý kopr - 2-3 svazky
- rostlinná smetana (200-250ml)
- rostlinné mléko na podlití
- 1-2 PL rostlinného jogurtu
- Nemáslo
- 1 větší cibule
- 1 větší petžel
- sůl & pepř
- ocet
- lahůdkové droždí
- brambory
Postup
1. Nejprve si dejte vařit brambory. Nejraději mám vářené brambory, je to lehčí kombinace než s knedlíkem. Když je možnost, tak si brambory chodím kupovat na trh, kde beru ty maličké, které vařím v vcelku a jsou moc chutné.
2. Dále si nakrájejte najemno cibuli a nechte ji zesklovatět na másle.
3. Přihoďte očištěný celer pokrájený na malé kousky. Na provonění přidejte pokrájený kopr, zatím jen menší hrst. Směs trochu podlijte vodou nebo ideálně rosltinným mlékem a nechte změknout.
4. Jak je vše měkké, tak přidejte rostlinnou smetanu. Ráda volím rýžovou nebo ovesnou. Chvíli společně povařte, poté vše rozmixujte, přidejte zbytek kopru a dochuťte.
5. Koprovku osolím, opepřím, přisypu cca 1 lžičku lahůdkového droždí, malou lžičku octu a zhruba 1-2 PL rostlinného jogurtu.
6. Vše společně ještě pár minut povařte.
TIP: Když mám doma pesto, tak ho vmíchám do uvařených brambor. Tentokrát pesto nebylo, a tak jsem do brambor přidala Nemáslo a najemno nakrájenou červenou cibuli.Nezapomeňte brambory také posolit.
A jako přílohu jsem si dala zbytek uzeného tofu, co jsem našla v lednici. Výborně se hodí také tempeh nebo tofuvajíčko.