Lasagne

21.09.2018

Mňam! Lasagně byly mé oblíbené jídlo, dokud jsem se jich v dětství nepřejedla k prasknutí. Ale! Pomalu jsem se z toho vzpamatovala a opět se vrací na dlouhý seznam jídel, co bych mohla jíst pořád. Tyhle jsou čistě zeleninové, jsou fajn alternativou, když nechcete jíst sóju v některé z jejich forem každý den.

Ingredience

Omáčka

  • olivový olej
  • lasagne
  • 1 velká červená cibule
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1,5 plechovky drcených rajčat nebo rajčata čerstvá
  • 4-5 stroužků česneku
  • oregano, bazalka, tymián
  • sůl a pepř
  • chilli
  • citrónová šťáva z jednoho citrónu



Lasagně

  • veganský sýr na posypání
  • čerstvá bazalka/oregano na posypání

 Bešamel

  • 3 lžíce Alsanu / Nemásla
  • půl hrnku hladké mouky (super je špaldová nebo rýžová)
  • 250 ml rostlinného mléka

Jak na bešamel?

1. Nechte roztopit máslo, přisypte mouku a dobře metlou promíchejte (vznikne směs podobná drobence).

2. Zalijte nemlékem a stále míchejte, cca 5-10 min, dokud směs postupně nezhoustne.

Bešamel je dobré dělat úplně nakonec, když už vše ostatní je hotovo - když se nemíchá, tak rychle tuhne.

Postup

1. Začneme omáčkou. 

Na olivovém oleji nechte zpěnit nakrájenou červenou cibuli. Poté přidejte na mále kousky pokrájenou cuketu s lilkem (obojí očištěno od slupky), posypte kořením a chvíli nechte společně opékat.

2. Poté přidejte rajčata. V případě, že používáte čerstvé, je dobré rajčata první spařit, odstranit slupku a pokrájet. Přilijte do směsi také trochu vody (stačí vypláchnout cca půlku plechovky od rajčat).

3. Směs nechte za občasného míchání cca 15-20 minut probublávat na středním plameni.
Na konci prolisujeme česnek, zakápněte citrónovou šťávou, dochuťte kořením, solí a pepřem.
Jestliže jsou ve směsi příliš velké kusy zeleniny, je dobré ji trochu pomixovat tyčovým mixérem.



4. Na dno pekáčku dejte malé množství omáčky a poklaďte první plátky lasagní. Na lasagne přijde vždy vrstva omáčky a poté bešamelu. Omáčku se snažte dávat po celé ploše, aby nebyly okraje lasagní tvrdé! Takhle pokračujte dokud máte místo a náplň. Končit budete vrstvou bešamelu, kterou před koncem pečení ještě posypete sýrem.

5. Lasagne pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.


Hotové lasagne ozdobte čerstvými bylinkami a můžete ihned podávat.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky