Lasagne
Mňam! Lasagně byly mé oblíbené jídlo, dokud jsem se jich v dětství nepřejedla k prasknutí. Ale! Pomalu jsem se z toho vzpamatovala a opět se vrací na dlouhý seznam jídel, co bych mohla jíst pořád. Tyhle jsou čistě zeleninové, jsou fajn alternativou, když nechcete jíst sóju v některé z jejich forem každý den.
Ingredience
Omáčka
- olivový olej
- lasagne
- 1 velká červená cibule
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1,5 plechovky drcených rajčat nebo rajčata čerstvá
- 4-5 stroužků česneku
- oregano, bazalka, tymián
- sůl a pepř
- chilli
- citrónová šťáva z jednoho citrónu
Lasagně
- veganský sýr na posypání
- čerstvá bazalka/oregano na
posypání
Bešamel
- 3 lžíce Alsanu / Nemásla
- půl hrnku hladké mouky (super je špaldová nebo rýžová)
- 250 ml rostlinného mléka
Jak na bešamel?
1. Nechte roztopit máslo, přisypte mouku a dobře metlou promíchejte (vznikne směs podobná drobence).
2. Zalijte nemlékem a stále míchejte, cca 5-10 min, dokud směs postupně nezhoustne.
Bešamel je dobré dělat úplně nakonec, když už vše ostatní je hotovo - když se nemíchá, tak rychle tuhne.
Postup
1. Začneme omáčkou.
Na olivovém oleji nechte zpěnit nakrájenou červenou cibuli. Poté přidejte na mále kousky pokrájenou cuketu s lilkem (obojí očištěno od slupky), posypte kořením a chvíli nechte společně opékat.
2. Poté přidejte rajčata. V případě, že používáte čerstvé, je dobré rajčata první spařit, odstranit slupku a pokrájet. Přilijte do směsi také trochu vody (stačí vypláchnout cca půlku plechovky od rajčat).
3. Směs nechte za občasného míchání cca 15-20 minut probublávat na středním plameni.Na konci prolisujeme česnek, zakápněte citrónovou šťávou, dochuťte kořením, solí a pepřem.
Jestliže jsou ve směsi příliš velké kusy zeleniny, je dobré ji trochu pomixovat tyčovým mixérem.
4. Na dno pekáčku dejte malé množství omáčky a poklaďte první plátky lasagní. Na lasagne přijde vždy vrstva omáčky a poté bešamelu. Omáčku se snažte dávat po celé ploše, aby nebyly okraje lasagní tvrdé! Takhle pokračujte dokud máte místo a náplň. Končit budete vrstvou bešamelu, kterou před koncem pečení ještě posypete sýrem.
5. Lasagne pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
Hotové lasagne ozdobte čerstvými bylinkami a můžete ihned podávat.