Hot red lentils sauce
Tohle jídlo vzniklo, když jsem dostala chuť na těstoviny (vím, rýže by byla reprezentativnější) a omáčku, která bude hodně hot, sladko-kyselá a bude v ní hlavní červená čočka. Bylo to hodně sladko-kyselé hot a výborné! Pořád mě baví, že nejvíc si nakonec vždy pochutnám na věcech ala "co je v lednici na umření". Třešničkou na omáčce je pak pečená chrumkavá cirzna!
Ingredience
- kukuřičné bezlepkové těstoviny (na 2 porce cca 3 větší hrsti)
- červená čočka - půl hrnku
- malý rajčatový protlak
- 2 žluté papriky
- 2 velké rajčata
- uvařená cizrna - půl hrnek
- limetka
- rosltinné mléko
- červen cibule
- olivový olej
- sirup
Postup
Koření
- směs na curry Sluneční polibek od Sonnentor
- kurkuma od Sonnentor
- himalásjká sůl
- chilli Habaněro vločky
- lahůdkové droždí
- garam masala
- římský kmín
- uzený paprika
- čerstvý koriandr
1. Dejte vařit těstoviny do osolené vody podle návodu na obalu.
2. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a po chvíli na něm lehce zesklovaťte červenou cibuli. Přisypte červenou čočku a pokrájenou papriku. Posypte lehce kořením a nechte provonět. Po chvíli podlijte vodou z těstovin aby se směs nepřipalovala.
3. Nakrojte a spařte si rajčata.
4. Směs podlívejte trochou vody z těstovin, když je potřeba (já čekala, než se mi spaří rajčata). Poté oloupejte a nakrájejte rajčata a vhoďte je do směsi. Přijdete ještě malý rajčatový protlak a cca 100ml rostlinného mléka aby byla směr řidší.
5. Když je směs po cca 20 min. skoro hotová (orientujte se podle čočky), tak přisypte ještě půlku množství cizrny a dochuťte kořením a šťávou z limetky.
6. Druhou půlku cizrny si nemarinujte v olivovém oleji, soli a uzené paprice a pečte cca 10-15 min. v troubě, kterou jste si předehřáli na 200 stupňů. Průběžné ji můžete prohrábnout, aby byla cizrna opečená rovnoměrně. Takhle si cizrnu dělám i jako snack k válení nebo na saláty a je vážně moc dobrá. Doporučuju péct takhle cizrnu, která je už uvařená. Jednou jsem to dělala z nevařené (pouze namočené), ale vařená je chuťově i co se týče následného trávení lepší volbou.
7. Takhle připravenou cizrnu nasypte nahoru společně s čerstvým koriandrem.
Já měla velkou chuť na těstoviny a bylo to moc fajn, ale věřím, že lépe by vypadala (a určitě také chutnala) rýže nebo třeba bulgur!