Shakshuka
Shakshuka je vlastně takový rajčatový guláš, je pikatní a hrozně fresh díky rajčatům. Skvěle se hodí, když chcete udělat dojem na návštěvu nebo si dopřát pořádny brunch. Stejně tak je skvělá večer se sklenkou dobrého vína. Za mě doporučuju podávat s plackami chapati.
Ingredience
- 1 balení lahůdkového/natural tofu
- 2 červené cibule
- Olivový olej
- 1 velká paprika nebo 2 menší
- Čerstvá nebo konzervovaná rajčata (500g)
- Rajčatový protlak (2 PL)
- Bílé fazole (větší hrst)
- Sójový granulát (necelý půl hrnek)
- Nejogurt
- Chapati
- Avokádo - libovolné
- Sójové párky - libovolné
Postup
Tofuvajíčka
Koření:
- Chilli vločky Jalapeno nebo jiné (podle chuti)
- Kájenský pepř
- Čerstvý koriandr
- Citrónová šťáva
- Kurkuma
- Pepř
- Česnek 2 stroužky
- Lahůdkové droždí
- Uzená paprika
- Černá sůl (na tofu vajíčka)
1. Na oleji zpěňte pokrájenou půlku červené cibule a po chvíli přidejte rozdrobené tofu.
2. Směs můžete lehce podlít vodou nebo roslt. mlékem či smetanou
3. Dochuťte černou solí, kurkumou, lahůdkovým droždím a pepřem.
Shakshuka
1. První si dejte vařit granulát v zeleninovém vývaru (po cca 10 minutách odstavíme a pořádně vymačkejte všechnu vodu). Na oleji zpěňte zbytek cibule. K cibulce přidejte uvařený granulát a papriku (pokrájenou na malé kousky). Poprašte uzenou paprikou a chvíli společně opékejte.
2. Poté přidejte rajčata, protlak a koření. Společně vařte do změknutí papriky.
3. Na konec přidejte uvařené bílé fazole a dochuťte ještě podle vlastní chuti kořením, prolisujeme česnek a přidejte citrónovou šťávu.
4. Shakshuku sevírujte ideálně v pánvi. Před podáváním do ní udělejte důlky a vložte tofuvajíčka a přidejte Nejogurt (skvěle chutná a zároveň imituje rozteklý bílek). Nezapomeňte směs v pánvi zasypat pořádnou hrstí posekaného koriandru.
Doporučuju Shakshuku podávat na placce chapati s avokádem a sójovým párkem. Sójový párek ideálně nahoře jemně nařízněte a upečte v troubě společně s plackami.