Svíčková

14.10.2018

Svíčková! Mé asi nejoblíbenější jídlo z dětsví. Vždy jsem si byla schopná 3x přidat přejíst se na pár dní dopředu. Spousta lidí se diví, že svíčkovou "můžu". No a proč by ne? Takhle rostlinná verze potěší jistě i zaryté přiznivce české klasiky.  

Ingredience

porce pro 3-4 osoby

  • 4 velké mrkve
  • 1 velká petržel
  • půlka celeru
  • 1 velká cibule
  • Nemáslo
  • rostlinná smetana 250 ml
  • zeleninový vývat na podlití zeleniny
  • nové koření (6 bobulek)
  • bobkový list (3 listy)
  • špetka skořice
  • sůl/pepř
  • ocet (zhruba 2 PL)

Postup

1. Zeleninu očistěte a pokrájejte na malé kousky.

2. Na Nemásle nebo rostlinném oleji zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu a koření na provonění.

3. Chvíli společně opékejte a poté podlijte zel. vývarem, tak aby byla zelenina dostatečně ponořená. Vařte do změknutí zeleniny cca 30 minut.

4. Poté vylovte nové koření a bobkový list, přidejte rostlinnou smetanu a vše rozmixujte. Omáčku ještě krátce povařte.

5. Dochuťte solí/pepřem a octem.

TIP: Svíčkovou doporučuji podávat se sójovýmu výpečky, plátky a nebo třeba tempehem. Knedlík si dělám domácí celozrnný, nebo ho obměňuji chlupatým bramborovým nebo polentovým. Tyto knedlíky jsou dostání i ve zdravých výživách v případě nouze.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky