Svíčková
Svíčková! Mé asi nejoblíbenější jídlo z dětsví. Vždy jsem si byla schopná 3x přidat přejíst se na pár dní dopředu. Spousta lidí se diví, že svíčkovou "můžu". No a proč by ne? Takhle rostlinná verze potěší jistě i zaryté přiznivce české klasiky.
Ingredience
porce pro 3-4 osoby
- 4 velké mrkve
- 1 velká petržel
- půlka celeru
- 1 velká cibule
- Nemáslo
- rostlinná smetana 250 ml
- zeleninový vývat na podlití zeleniny
- nové koření (6 bobulek)
- bobkový list (3 listy)
- špetka skořice
- sůl/pepř
- ocet (zhruba 2 PL)
Postup
1. Zeleninu očistěte a pokrájejte na malé kousky.
2. Na Nemásle nebo rostlinném oleji zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu a koření na provonění.
3. Chvíli společně opékejte a poté podlijte zel. vývarem, tak aby byla zelenina dostatečně ponořená. Vařte do změknutí zeleniny cca 30 minut.
4. Poté vylovte nové koření a bobkový list, přidejte rostlinnou smetanu a vše rozmixujte. Omáčku ještě krátce povařte.
5. Dochuťte solí/pepřem a octem.
TIP: Svíčkovou doporučuji podávat se sójovýmu výpečky, plátky a nebo třeba tempehem. Knedlík si dělám domácí celozrnný, nebo ho obměňuji chlupatým bramborovým nebo polentovým. Tyto knedlíky jsou dostání i ve zdravých výživách v případě nouze.